13 Mayıs 2011 Cuma

Bin Muhteşem Güneş


Aslında dün yazımı eklememe rağmen bloggerdeki sorundan sonra kayıtım silinmiş sanırım.Ancak böyle güzel bir kitabın bloğumda yayınlanmadan kalmasına müsade edemezdim.Her neyse biz kitaba geçelim.

Kitabın yazarı Uçurtma Avcısıyla büyük başarı sağlayan Khaled Hosseını yine nereye dokunacağını bilen bir kitap yazmış.Kitap Afganistanda yaşayan kadınların sıkıntılarını, rejimle değişen hayatlarından yola çıkarak bize Meryem ile Leylanın hikayesini yansıtıyor.Leyla eğitimli bir ailenin idealleri olan bir kızı ancak hayat onu tabiri caizse ters düz edip Meryemin üzerine kuma getirtiyor. Daha sonra ardı arkası kesilmeyen sömürülmeler, acı bir ıslık gibi gelen kemerin vücutlarında bıraktığı sayısız iz ve bu kadınların birbirlerine olan nefretlerinin zamanla sevgi bağına dönüşmesi.. Okunası bir kitap hele ki bir kadın olarak bana acı bir duygu kattı.

Kitaptan Kalanlar


-Karın ortasında donmak üzeresin uyumak tatlı geliyor ama ... sen öldüğünün farkında bile değilsin.

-Nereye gidersiniz gidin, üLkeniz peşinizden geLir. Artık siz orada yaşamasanızda o içinizde yaşar.

-Pusulanın hep kuzeyi gösteren ibresi gibi, bir erkeğin suçlayan parmağı da daima, bir kadını gösterir. Her zaman. Bunu hiç unutma Meryem….Seninle benim gibi kadınlara hayatta yalnızca bir, tek bir marifet gereklidir, o da zaten okulda öğretilmez. O da tahammül. Sabretmek. Katlanmak. Sahip olduğumuz tek şey bu yeteneğimizdir…. Bir erkeğin kalbi fesat, habir bir şeydir, Meryem. Bir ananın rahmine hiç benzemez. Kanamaz, sana yer açmak için genişlemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder